Core e Napoli - Pizza & Vino
Pizzeria

Pizza Core ‘e Napoli

Pizzeria Core ‘e Napoli

Sebastian CezarPizza este un produs care deriva din produsele de panificatie care sunt raspandite inca din antichitate in diferite variante, mai mult sau mai putin aplatizate si carora li se adaugau condimente si diferite arome, dar fara rosii. Rosiile nu au existat in Europa pana cand spaniolii le-au adus din coloniile lor din Peru, la 150 de ani dupa descoperirea Americii, dar chiar si dupa aceea, pentru ceva timp unii le-au considerat otravitoare. La finalul secolului XVIII devine normal pentru oamenii saraci din zona Napoli sa adauge rosii la focaccele lor.

Acest fel de mancare devine tot mai popular si in curand pizza devine o atractie turistica, vizitatorii Napole au inceput sa se aventureze in zone mai sarace din oras pentru a incerca specialitati locale.
Astfel pizza devine foarte populara nu doar printre locuitorii cei saraci ci si printre nobili, inclusiv suveranii de Bourbon. Deja la 1830, pizza era vanduta in standuri ambulante si de la vanzatori stradali direct din cuptor.
Unele pizzerii mentin vie aceasta traditie veche chiar si astazi. L’Antica Pizzeria Port’Alba din Napoli, considerata cea mai veche pizzerie a orasului si care inca exista, a inceput sa produca pizza pentru vanzatorii ambulanti in 1738 iar in 1830 s-a extins, devenind pizzerie – restaurant cu mese si scaune . O descriere a pizzei napoletane vine de la scriitorul francez Alexandre Dumas (tatal) in opera Le Corricolo, unde scrie ca pizza era singurul fel de mancare pentru oamenii umili din Napoli in timpul iernii si ca la Napoli pizza este aromatizata cu ulei, untura, branza, rosii si ansoa sarate.
Pana la inceputul secolului XX, pizza si pizzeriile raman un fenomen napoletan, aproape izolat si care gradual devine italian (in nordul Italiei devenind raspandit doar in perioada postbelica) iar mai apoi, odata cu emigrarile masive de dupa Primul Razboi Mondial a inceput sa se raspandeasca in lume, adaptandu-se la gusturile diferitelor tari devenind un fenomen mondial.

Napoletanii iau pizza lor foarte in serios. “Associazione Verace Pizza Napoletana” , fondata in 1984, recunoaste doar Pizza Marinara si Margherita ca fiind autentice si a stabilit niste reguli precise care trebuie urmate pentru o pizza napoletana autentica. Acestea includ faptul ca pizza trebuie coapta intr-un cuptor pe lemne autentic, la temperatura de 485 de grade ° C timp de nu mai mult de 60 – 90 de secunde: ca baza trebuie facuta de mana si nu trebuie folosit nici un alt ajutor mechanic (Pizzaiolo trebuie sa-si faca forma aluatului cu mainile lor, manevrandu-l cu degetele lor) si ca pizza nu trebuie sa depaseasca 35 cm in diametru sau sa fie mai inalta de de 1,3 cm la centru. Aceasta asociatie selectioneaza pizzerii in jurul lumii pentru a reda si raspandii filozofia si metoda pizzei napoletane autentice. La Napoli sunt multe pizzerii faimoase unde se pot gasi aceste pizze traditionale, marea lor majoritate aflandu-se in centrul istoric al orasului.
Cateodata asemenea pizzerii vor merge chiar peste regulile specificate, folosind de exemplu doar rosii din soiul “San Marzano”, crescute pe coastele Vezuviunlui si folosind doar ulei de masline la care se adauga felii de rosii asezate in sensul acelor de ceasornic, dar mereu respectand si onorand arta si mestesugul vechii traditii.

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined.